Dieta 1500 kalorii przeznaczona jest dla każdego zdrowego człowieka. Oparta jest na pięciu regularnych posiłkach, jedzonych co trzy bądź cztery godziny, przy czym kolacje powinno się jeść co najmniej dwie, trzy godziny przed snem. W każdym głównym posiłku (tj. śniadaniu, obiedzie i kolacji) powinna znaleźć się porcja warzyw, produkt dostarczający pełnowartościowego białka i węglowodanów. Posiłki mniejsze (drugie śniadanie i podwieczorek) mają zmniejszyć głód, mogą więc składać się jedynie z produktu węglowodanowego lub nabiałowego (np. jogurt, maślanka, twarożek, owoc).

Najbardziej kaloryczne pierwsze śniadanie i obiad dadzą energię na cały dzień. Lżejsza kolacja zapewni spokojny sen, a drugie śniadanie i podwieczorek uciszą głód. To zdrowy i skuteczny sposób odchudzania, dlatego można go stosować przez dłuższy czas.

Dietę 1500 kalorii trzeba wspomagać ruchem. Starajmy się więc jak najwięcej spacerować szybkim krokiem (świetny jest nornic walking). Wskazane są wycieczki rowerowe bądź basen. Regularna aktywność fizyczna (codziennie po 30 minut) przyśpieszy metabolizm i uruchomi rezerwy tkanki tłuszczowej.

Co zatem jeść a czego unikać? W diecie 1500 kalorii zdecydowanie ograniczamy cukier i sól. Nadmiar cukru prowadzi do rozwoju otyłości. Zwiększona ilość sodu to z kolei jeden z czynników prowadzących do wzrostu ciśnienia krwi. Z diety muszą zniknąć tłuste mięsa (wieprzowina, baranina, kaczka), podroby i przetwory mięsne (pasztety, konserwy), tłuste wędliny, a także dania gotowe ze słoików, puszek, czy torebek (jedna porcja zawiera nawet całodzienną dawkę sodu). Zamiast tego na stole powinny zagościć ryby, dobrej jakości młoda wołowina, cielęcina i chudy drób.

Mimo rygorystycznego przestrzegania diety 1500 kcal, po kilku-, kilkunastu tygodniach dojdziemy do momentu, że waga się zatrzyma na pewnym poziomie i nie będzie chciała spadać. Nie należy się tym zrażać. Gdy tracimy masę ciała, zapotrzebowanie energetyczne organizmu niezbędne do utrzymania funkcji życiowych obniża się, przez co spala on coraz mniej tkanki tłuszczowej. Poza tym ciało, broniąc się przed utratą zapasów energii, spowalnia metabolizm.

Przygotowując potrawy, zapominamy o panierce i smażeniu. Duszenie, gotowanie na parze, grillowanie i pieczenie w folii sprawią, że potrawy będą nie tylko lekko strawne, ale bogatsze w składniki odżywcze.

Ziemniaki warto co drugi dzień zastąpić grubymi kaszami (np.gryczaną) lub razowym makaronem. Jasne pieczywo zamieniamy na razowe, które jest źródłem nie tylko błonnika pokarmowego, ale i wielu witamin z grupy B i składników mineralnych. Pełnotłuste produkty mleczne zastępujemy chudymi, żółty ser – białym, a jogurty owocowe, kefiry i maślanki – ich odpowiednikami bez dodatku owoców i cukru. Zamiast tłuszczów zwierzęcych, wybieramy roślinne. Należy pamiętać o popijaniu między posiłkami (najlepiej niegazowanej wody mineralnej, minimum 1,5 litra dziennie, lub herbaty –zielonej, czerwonej, owocowej, ziołowej). Dozwolona jest tez kawa, ale z mlekiem, a nie ze śmietanka.

Zaletą diety 1500 kalorii jest to, że nie jest monotonna, a wręcz przeciwnie, urozmaicona. Dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych i zachowuje odpowiednie proporcje miedzy węglowodanami, białkiem i tłuszczem. Jak każda dieta, tak i ta, posiada też wady. Stosując dietę 1500 kalorii należy uzbroić się w cierpliwość, gdyż utrata wagi przebiega powoli. Wymaga ona regularności i precyzyjnego planowania posiłków oraz zakupów produktów żywnościowych.

 

Podobne: