Jeśli chcemy schudnąć, ale zniechęca nas liczenie kalorii, dieta niełączenia jest wymarzoną propozycją i gwarancją zgubienia kilku kilogramów w całkiem krótkim czasie. Jest to dieta urozmaicona, skuteczna i nie wymaga głodzenia się, bo jemy aż pięć smacznych i zdrowych posiłków dziennie.

Jaka jest więc jej tajemnica? Otóż, dieta niełączenia wyklucza łączenie w jednym posiłku białka i węglowodanów oraz ogranicza dzienną dawkę kalorii do 1000. To dieta niskokaloryczna, ale zasadą jej działania jest spożywanie produktów w takich zestawach, które ułatwiają trawienie i pomagają spalić tłuszcz. Dieta niełączenia wyodrębnia trzy grupy produktów:

  • neutralną (warzywa korzeniowe i liściowe, pomidory, ogórki, cukinia, kabaczki, produkty mleczne zakwaszone, twarogi, śmietana, tłuszcze, orzechy; do tej grupy zalicza się także surowe i wędzone na zimno mięso oraz ryby.
  • białkową ( gotowane mięso i ryby, drób, wędliny, jaja, mleko, sery o zawartości tłuszczy poniżej 50 proc.); w grupie tej znajdują się także owoce ( z wyjątkiem bananów)
  • węglowodanową (pieczywo, ryż, makarony, kasze, ziemniaki, suszone owoce, środki słodzące, banany).

Czego zatem łączyć nie powinniśmy? Oto trzy podstawowe zasady diety niełączenia:

  1. podczas jednego posiłku nie jemy jednocześnie produktów zawierających białko i tych, które zawierają węglowodany – pokarmy łatwiej wtedy strawić i łatwiej spalić tłuszcz;
  2. tak komponujemy dania główne, aby w każdym z nich znalazł się choć jeden naturalny „ekstraspalacz tłuszczu” – właściwości takie ma witamina C, magnez, żelazo, wapń, karnityna, jod i chrom;
  3. dostarczamy organizmowi nie więcej niż tysiąc kalorii dziennie.

W praktyce wygląda to tak, że produktów białkowych nie łączymy z tymi, które zawierają węglowodany a artykuły z grupy neutralnej można łączyć zarówno z białkowymi, jak i z węglowodanowymi. Dania główne muszą ponadto zawierać znaczącą ilość któregoś z ekstraspalaczy tłuszczu – witaminy C, magnezu, żelaza, wapnia, jodu czy chromu. Jedząc codziennie śniadanie (250 kcal), drugie śniadanie i podwieczorek (2×75 kcal), oraz dwa dania główne: obiad i kolację (po 300 kcal) – można doskonale zaspokoić głód, nie przekraczając dziennej normy tysiąca kalorii. Zatem, codziennie należy zjeść jeden posiłek oparty na węglowodanach, jeden na białkach i jeden złożony z warzyw i owoców (owoce na śniadanie lub jako przekąskę). Pomiędzy białkami i węglowodanami muszą być dwu- lub trzygodzinne przerwy. Pijemy tylko między posiłkami.

Dieta niełączenia polecana jest osobom z nadkwaśnością, nadciśnieniem, chorobami serca i układu krążenia oraz osobom przemęczonym. Zaletą diety niełączenia jest jej zróżnicowanie, bogactwo witamin i minerałów. Poprawia przemianę materii i samopoczucie, jednak jest bardzo niskokaloryczna. Pierwszym treściwym posiłkiem jest obiad, a to może być wyjątkowo trudne do zniesienia – szczególnie dla osób prowadzących aktywny tryb życia.

Podobne: