Chińczycy uważają, że to, co jemy ma ogromny wpływ na nasze siły życiowe. We wszelkim pożywieniu kryje się energia, w zależności od produktu – pozytywna lub negatywna. Może ona poprawiać pracę wewnętrznych narządów lub zakłócać ich działanie. Więc jeśli chcemy nie tylko pozbyć się kilku kilogramów, ale i odzyskać dobrą formę, powinniśmy zacząć gotować według diety Pięciu Przemian. Ten starochiński sposób odżywiania ma miliony fanów na całym świecie. Przywraca zdrowie i harmonię ducha a przy tym zapewnia smukłą sylwetkę.

Każdemu z produktów, według tradycyjnej medycyny chińskiej, odpowiada jeden z pięciu smaków:kwaśny, gorzki, słodki, ostry lub słony. Dieta oparta na tej teorii nosi nazwę odżywiania według Pięciu Przemian.

I tak, smak kwaśny to tzw. Przemiana Drzewa, gorzki – Przemiana Ognia, słodki – Przemiana Ziemi, ostry – Przemiana Metalu i słony – Przemiana Wody.

Drzewo (smak kwaśny)

Nadmiar tego smaku jest szkodliwy, niszczy bowiem energię najważniejszych według medycyny chińskiej, narządów (wątroba, śledziona, żołądek). Smak kwaśny to m.in. pomidory, kiszone ogórki i kapusta, kwaśne owoce, śliwki, pomarańcze, truskawki, niemal cały nabiał (jogurty, biały ser, kwaśna śmietana), kurczaki, produkty pszenne (w tym białe pieczywo). Smak ten powinien być używany jedynie jako dodatek równoważący potrawę, w połączeniu ze smakiem gorzkim i ostrym.

Ogień (smak gorzki)

Pobudza krążenie i uaktywnia pracę serca. Potraw o smaku gorzkim powinny jednak unikać osoby żyjące w stresie. To kawa, czerwone wino i koniak, czarna i zielona herbata, kakao, ser kozi i owczy, wszelkie gatunki sałat, brukselka, kasza gryczana, niektóre przyprawy, baranina, orzechy włoskie oraz gorąca woda.

Ziemia (smak słodki)

Produkty należące do tej grupy działają bardzo korzystnie na organizm. Dodają mu życiodajnej energii. To miód, jaja, marchew, masło, dynia, groch, ziemniaki, słodkie owoce, cynamon, oliwa z oliwek, orzechy laskowe, ziarno słonecznika, mleko krowie, majonez, buraki. Potrawy z przewagą tego smaku to zupy jarzynowe z marchewki, selera, pora i cebuli, potrawy duszone mięsno-jarzynowe.

Metal (smak ostry)

Ma moc rozgrzewającą. Należą tu wszystkie przyprawy, alkohol wysokoprocentowy, ryż, owies, indyk, cebula, sery pleśniowe.

Woda (smak słony)

Pokarmy należące do Przemiany Wody dodają energii, ale tylko jedzone w niewielkich ilościach. Ich nadmierna ilość zatrzymuje wodę w organizmie i wywołuje problemy z przemianą materii. To przede wszystkim sól, warzywa strączkowe, ryby morskie, wieprzowina, oliwki, orzeszki ziemne, owoce morza, mięso i wędliny wędzone lub peklowane, zimna woda. Smak słony musi być zawsze właściwie zrównoważony.

W diecie Pięciu Przemian podstawową zasadą jest właściwe łączenie produktów. Każde przygotowane danie powinno zawierać produkty należące do wszystkich smaków. Jedyny wyjątek to smak słodki. Potrawa może się składać wyłącznie z produktów o słodkim smaku, czyli należących do Przemiany Ziemi. Należy natomiast unikać dominacji smaku kwaśnego i słonego (mają szkodliwe działanie).

Ważna jest też wysoka jakość żywności jak i sam sposób przyrządzania potraw. Z diety powinno się wykluczyć dania zawierające biały cukier i wysoko przetworzone. Gotując, niezwykle ważna jest kolejność wkładanych składników. Jeśli zaczynamy od gorzkiego, w kolejności dodajemy – słodki, ostry, słony, kwaśny.

W diecie Pięciu Przemian niemal zupełnie brakuje nabiału. Według niej powoduje on zatrzymanie wody w organizmie i odkładanie się szkodliwych złogów. Natomiast ważne jest picie ciepłej wody codziennie rano. Dostarczy nam energii na cały dzień, przygotuje przewód pokarmowy do pracy, oczyści organizm.

Podobne: